Què és l'assetjament sexual de segon ordre? RECONÈIXER I INCIDIR PER DISOLDRE’L 02/07/2025 - Grup Sural

Què és l'assetjament sexual de segon ordre? RECONÈIXER I INCIDIR PER DISOLDRE’L 02/07/2025

Entenem per sistema patriarcal aquella organització social  i cultural  en què la totalitat de les relacions socials està estructurada pel domini del model de masculinitat tradicional, establint així una jerarquia que legitima l’opressió no només amb relació a les dones, sinó sobre la resta de persones que no responen al model.

Aquest sistema perpetua aquelles conductes que entenem com a assetjament per raó de gènere; és a dir, actituds verbals o físiques no desitjades i que atempten contra la dignitat de la persona i li creen un entorn intimidant, hostil, degradant, ofensiu o molest, si aquesta conducta està motivada o basada en el sexe o gènere de la persona assetjada. L'Organització de les Nacions Unides calcula que una de cada tres dones ha patit violència física o sexual, però aquesta no es limita només a les agressions.
 
En molts casos aquest assetjament s'estén a les persones que se solidaritzen amb les víctimes i les defensen públicament. Aquest fenòmen es coneix com a assetjament sexual de segon ordre i troba encara més impunitat que la mateixa violència de gènere. Les persones expertes apunten que només si s'elimina la tolerància a la violència i a qui la justifica, avançarem per a erradicar la violència de gènere. Per aquest motiu és important posar el focus en defensar tant les víctimes directes i aquelles que per haver mostrat el seu suport, pateixen represàlies físiques o psicològiques, calúmnies i estigmatització.

L'assetjament sexual de segon ordre pot generar greus problemes professionals i psicològics. Cal una actitud activa per defensar aquest tipus d'assetjament i prendre partit a escala individual perquè tothom hi sortim guanyant. Per tal de disoldre'l, cal prendre consciència i informar-nos per a detectar-lo tant a nivell intern com social. Si som conscients de l'impacte d'aquesta violència, ens resultarà més fàcil respondre per a aturar comentaris i actituds que puguin perpetuar-la.

Cal validar, creure i donar valor a aquelles persones que es mostren obertament a favor de víctimes de violència de gènere o d'assetjament sexual i rebutjar l'estigmatització d'aquestes o el posicionament que val més quedar-se callat/da. La lluita en contra de la violència és de tots i totes.