top of page
  • grupsural

LA GESTIÓ DE LES AUTOCRÍTIQUES


Per definició, l'autocrítica és l'acció de criticar-se a un mateix. Això, en essència, no sembla una cosa negativa. Ser capaç d'observar-se i valorar-se a un mateix pot servir per no tornar a cometre els mateixos errors i anar millorant al llarg de la vida. No obstant això, per a la majoria de les persones, sobretot les que pateixen de baixa autoestima, l'autocrítica no és això.


Les persones autocrítiques es jutgen contínuament, utilitzant per a aquests judicis uns criteris molt més estrictes i rígids dels que utilitzen per jutjar els altres. Has pensat alguna vegada que estaves sent massa dur amb tu mateix? T'has parat a pensar que comprendràs i perdonaries als altres molts errors que no ets capaç de perdonar-te a tu mateix?


Per poder saber si l'autocrítica és un problema per a l'autoestima pensa si habitualment et dius coses com que no ets massa bo, que no fas les coses tan bé com esperaves, que no aconsegueixes els èxits que t'havies plantejat. Reflexiona i pregunta't si et ataques sovint amb aquests comentaris, si mai estàs satisfet amb la persona que ets, amb les coses que tens, amb els triomfs que has aconseguit ...


Si has contestat afirmativament a alguna d'aquestes preguntes, llavors l'autocrítica és un problema present en la teva vida. Aquestes crítiques no et serveixen per millorar, ja que, si la crítica és contínua i massa dura, en lloc de motivar desmoralitza i paralitza. A més, aquestes crítiques estan causant un dany incalculable a la teva autoestima i al teu benestar emocional. Entre els danys que aquesta autocrítica pot estar produint podem citar la manca de seguretat en tu mateix, la por al rebuig dels altres o no merèixer el seu respecte o el seu afecte, el sentiment de frustració per no poder ser com creus que has de ser o per no aconseguir els èxits que necessites aconseguir per poder considerar-te el "bastant bo" ...

En què consisteix L' AUTOCRÍTICA?

L'autocrítica no es converteix en un problema de la nit al dia. Normalment porta arrelada en la ment de la persona que la pateix des de fa molts anys, potser fins i tot des de la infància. És per això que no podem eliminar-la i canviar la nostra manera de pensar de la nit al dia o amb només desitjar-ho.

No obstant això, és possible combatre aquesta forma de dirigir-nos a nosaltres mateixos.

Per a això haurem d'identificar l'autocrítica i fer-nos conscients d'ella.


També hem de comprendre les conseqüències negatives que té en la nostra vida diària.

Un cop tinguem aquest coneixement, comprendrem realment el mal que ens està fent i estarem en disposició de vèncer-la.


QUINS OBJECTIUS CAL PLANTEJAR-SE?

Fer-se conscient de com utilitzes l'autocrítica: Has analitzar els comentaris negatius que et dirigeixes i comprendre que no són comentaris racionals ni objectius sinó que, de fet, estàs sent molt més dur amb tu mateix del que ho ets amb els altres.


Que aprenguis a jutjar-te a tu mateix com ho fas amb els altres, d'una forma molt més racional, tolerant, objectiva i positiva.


Que aprenguis a llevar importància a les crítiques, tant si aquestes provenen de tu mateix com dels altres, i a acceptar que no ets perfecte i que pots cometre errors.


QUINS BENEFICIS ES PODEN OBTENIR EN GESTIONAR L' AUTOCRÍTICA?

- Començaràs a ser més comprensiu i tolerant amb la teva forma de ser i amb la manera en què fas les coses.

- Aprendràs que no és possible ser perfecte i que exigir aquesta perfecció només pot portar-te a la frustració i la depressió.

- Comprendràs que és normal i perfectament acceptable cometre errors.

-Li donaràs menys importància a les crítiques, tant a les que tu mateix et dirigeixes com a les que puguin formular-te els altres.

- En no estar contínuament enfocat en les teves possibles errors i defectes, guanyaràs confiança en tu mateix.

- Deixaràs de plantejar-te si ets prou bo per als altres. Això farà que et sentis més relaxat i segur en les teves relacions socials.

- Deixaràs de sentir por per la possibilitat de cometre errors. Si comences a acceptar els errors com una cosa normal, que forma part de la vida i del nostre procés d'aprenentatge, deixaràs de témer al fracàs i deixaràs d'estar paralitzat per la por.

40 views0 comments
bottom of page