top of page
  • grupsural

I QUAN ESTEM EN DESACORD AMB UNA CRÍTICA, QUÈ FEM?LA GESTIÓ DE LES CRÍTIQUES AMB QUE ESTEM EN DESACORD


1. D'entrada, intenta no identificar-te amb el contingut de la crítica. Observa el mateix amb una mica de distància per no veure't arrossegat per un torrent d'emocions. Després ja analitzaràs que hi ha de veritat en ella i si aquesta va ser adequada o no. Sempre ajuda tenir una mica d'humilitat i assumir que ni som perfectes, ni podem agradar a tothom. També hem de permetre'ns poder cometre errors i que no passa res per això. Ningú és perfecte!

2. Considerar la crítica com una oportunitat de millora: Treballa el motiu de la crítica costat de la persona que critica i resol el problema en comptes de prendre-ho com un atac o enfrontament personal. La crítica pot obrir-te la porta a "possibilitats i alternatives que ignoraves o sensibilitzar-a determinades deficiències que requereixen atenció". Al cap i a la fi, és moltíssim més beneficiós treure profit de totes les situacions conflictives en què ens trobem que enfadar-eternament, i així créixer una miqueta mes com a persona.

3. Intenta adonar-te que pots estar responent de manera defensiva en comptes d'assumir la teva part de responsabilitat. Quan som criticats tendim a defensar-nos i justificar-nos en comptes de fer autocrítica i assumir la nostra responsabilitat. Fins i tot quan la crítica no sigui adequada, és bo preguntar-se que pot haver de cert en el que ens acusen, sempre hi ha alguna cosa que millorar, si hem despertat un sentiment o projectat una imatge determinada, és possible que alguna cosa de veritat hi hagi encara no en aquesta magnitud.

4. Si et veus desbordat per la crítica, abans de seguir és preferible demanar un temps per a tranquil·litzar-se. El segrest emocional que genera l'enuig en què estem units pel qüestionament fet per la crítica, no ens deixarà veure altres opcions o la possibilitat d'acceptar la postura de l'altre. El mateix passa quan veus que l'altra persona està molt exaltada. Dóna-li el seu temps, pot ser molt més fàcil i productiu continuar quan l'altre estigui també més calmat, no et precipitis a contraatacar, de vegades és millor respirar fons, guardar-nos el nostre ego i posposar la nostra defensa per un altre moment en que l'altre estigui més receptiu


Després fes la comunicació i expressar sentiments i creences pròpies

1 Quan tu… Expliques el que et molesta (o t’agrada)

2 Em sento…Explicites la teva emoció

3 I això provoca que....Expliques les conseqüències

4 M’agradaria que…Sol·licites el que vols

66 views0 comments
bottom of page