top of page
  • grupsural

Eines per protegir-nos: L’Alliberament Tensional. Estratègies físiques


Protegir-nos és tenir cura de nosaltres mateixos/es, en els aspectes que depenguin de nosaltres, i responsabilitzar-nos de demanar allò que no està a les nostres mans de resoldre tot mantenint el compromís professional amb els altres, un compromís ètic amb la tasca que desenvolupem i amb les persones amb les que interactuem.


Què és l'alliberament tensional?

L’Alliberament Tensional consisteix en ajudar al cos en l’alliberament de patrons musculars profunds d’estrès, tensió i trauma a través tècniques de gestió emocional, tècniques corporals i de relaxació i tècniques cognitives i conductuals.


Com podem tenir cura de nosaltres mateixos/es? Estratègies físiques per a l’Alliberament Tensional


La respiracióUna bona respiració és el millor antídot contra la tensió acumulada en els nostres músculs. La practica de tècniques de respiració conscient pot ajudar a recuperar l’hàbit de la respiració natural, és a dir la respiració d’un nen sa.


La respiració conscient és la respiració amb la que gaudim quan estem relaxats: és lenta i tranquil·la i, a més, és la que controlem. És la manera de respirar pensant en això: en respirar. Aquesta forma de respirar no només estimula la relaxació de el sistema nerviós, sinó que, segons alguns estudis, podria tenir efectes beneficiosos en la pressió arterial.


Treball corporalEl treball corporal cultiva l’atenció al cos i a la respiració posant el focus a les zones de bloqueig i de relaxació.


L’abordatge és des del cos. Tota experiència no resolta queda registrada al cos en forma de tensions musculars. Aquestes tensions, que es comencen a crear quan som infants, amb el temps es tornen cròniques i donen com a resultat una “cuirassa muscular” que determina, la nostra manera de moure’ns, d’estar en el món i de contactar amb els altres, és a dir: el nostre caràcter.


Alliberar la tensió que genera la cuirassa muscular afavoreix la lliure expressió de les emocions, això fa sorgir la part més espontània, menys condicionada, i més essencial de la persona. El treball corporal recupera l’energia que ha quedat estancada i la nostra vitalitat.

L’objectiu és l’Alliberament Tensional: Contacto amb el meu cos i, per tant, amb les meves necessitats reals; més capacitat de viure el present; menys conflicte intern i millor relació amb l’altre des d’un lloc més proper, més humà. Es podria resumir en una «tornada a casa»: un retrobament a contactar amb el cor, amb mi mateix, amb el meu entorn i amb la vida.

Activitats per potenciar el treball corporal:

A través d’una seria d’exercicis i moviments corporals, desbloquejar la cuirassa muscular ens permet accedir a la part més essencial de la personalitat i alliberar l'energia que està estancada en tensions corporals, creant així, una gran oportunitat pel creixement personal. Unes de les practiques de treball corporal serien:

El taitxí: La combinació dels moviments suaus i el control de la respiració del tai-txí aporta grans beneficis ja que requereixen un alt grau de concentració, que al costat dels exercicis de respiració són un mètode efectiu per connectar la ment i el cos, afavorint la relaxació i reduint les tensions. Es pot dir que el tai-txí és com meditació en moviment. Aquesta combinació ens lliura de la rigidesa i les tensions diàries, facilita l'equilibri emocional, millora l'autoestima i la qualitat del son.

Estiraments i recol·locació postural: Amb moviments harmònics i fluids es millora la mobilitat, es redueix els dolors d’esquena i s’afavoreix l’amplitud de les nostres articulacions.

Consciència corporal: Els exercicis d’estiraments i col·locació postural, elasticitat, respiració, agilitat, jocs d’expressió corporal i relaxació, ens permeten augmentar la nostre mobilitat, expressivitat i connexió amb el propi cos, el qual ens permet alliberar les tensions acumulades en el propi cos.

La relaxacióAmb la practica del ioga, la relaxació o tècniques similars , s’aprèn a ser conscient de quan hi ha tensió i quan no n’hi ha. No és greu tenir una tensió, el que si és greu és no ser conscient de què existeix.


Quan el cos es relaxa la ment es relaxa. En la vida quotidiana habitualment estem en un procés d’ones “beta”, quan entrem en el procés de relaxació i la ment comença a tranquil·litzar-se estem en ones “alfa”.

En un estat de relaxació més profunda que normalment es dona meditant o dormint entrem en ones “zeta” (un excés d’aquestes provoca fenòmens parapsicològics). Les més profundes son les ones “delta”, que seria la relaxació més profunda que es coneix, i es donaria en les 4 o 5 primeres hores de son.


El primer estat de relaxació, ones “alfa”, és molt fàcil d’aconseguir, n’hi ha prou amb llegir quelcom agradable o escoltar musica. Es tracta de que la musculatura es deixi anar i el cervell comenci a emetre ones, o que el cervell li digui a la musculatura “deixat anar” perquè hi ha un agent exterior que li provoca l’emissió d’ones.


Quan es vol aconseguir estats més profunds de relaxació es fan servir musiques especials o la veu.

Hi ha tècniques de relaxació que son purament occidentals però totes tenen un fons oriental, i tècniques purament ioguiques. El ioga actua a nivell muscular, busca un abandonament de la musculatura, estaríem en ones “alfa”.


La propera setmana us enviarem mes estratègies per aconseguir un bon Alliberament Tensional.

173 views0 comments
bottom of page