• grupsural

COMUNICACIÓ I HÀBITS EMOCIONALS SALUDABLESLa salut emocional és una part important del nostre benestar general, que inclou també la nostra salut física i social. En els nostres dies, molt es parla de la salut emocional i la felicitat, però ... què és exactament la salut emocional? Com podem millorar-la?

Quan parlem de benestar mental, ens estem referint a salut emocional, un concepte complex que fa referència a sentir-se bé amb un mateix i a estar alineat amb els objectius i motivacions. És un sentiment de satisfacció, en què el futur es percep amb optimisme i esperança.

Les persones amb bona salut emocional senten que la vida té un gran significat i propòsit, són capaços de fer front a les adversitats i bregar amb l'estrès, gaudeixen d'equilibri entre el treball, el descans i l'oci, confien en si mateixes i tenen una autoestima alta

CONSELLS PER MILLORAR LA SALUT EMOCIONAL

Gaudir d'una bona salut emocional té molt a veure amb com percebem el món que ens envolta i amb el fet de dur a terme hàbits saludables. Per això pots seguir una sèrie d'estratègies que t'ajudaran a gaudir d'una major salut emocional.

  1. Fes formació de creixement personal

La intel·ligència emocional és un concepte relativament nou que va començar a introduir Peter Salovey i J. Mayer l'any 1990. Aquests psicòlegs de Harvard formen part del corrent crític contra el concepte tradicional de considerar la intel·ligència només de dels punts de vista lògic - matemàtic i lingüístic i també de valorar la intel·ligència només des de l’òptica del coeficient d’intel·ligència (Q.I.). Aquesta actitud també està relacionada amb l’augment d’influència de la psicologia cognitiva enfront del conductisme tradicional que arrenca la dècada dels seixanta. En concret Salovey (1990) organitza la intel·ligència emocional en cinc competències principals:

1.- Coneixement de les pròpies emocions.

2.- Capacitat de controlar les emocions.

3.- Capacitat d’automotivar-se.

4.- Capacitat de reconeixement de les emocions dels altres

5.- Gestió eficient de les relacions.

2. Fes esport

El benestar general, com he comentat, està compost de tres grans àrees: la salut física, mental i social. Aquestes àrees vitals es relacionen entre si, de manera que gaudir d'una bona salut física té un impacte positiu en el nostre benestar mental.

En aquest sentit, l'exercici físic es converteix en un essencial. Fer esport no només ens ajuda a gaudir d'una major salut cardiovascular i un bon cos, sinó que permet allibera endorfines, serotonina, noradrenalina i altres neurotransmissors ens provoquen sensacions agradables i milloren el nostre estat d'ànim.

3. Practica activitats amb les que gaudeixis

Gran part del benestar psicològic i la salut emocional té a veure amb gaudir de la nostra pròpia vida. Saber què ens agrada fer i què ens fa entrar en "estat de flow" és el primer pas gaudir d'una vida plena. Una part important del benestar social és tenir una feina digna i estar bé econòmicament, el que influeix en la nostra salut emocional, però no tot en aquesta vida ha de ser això.

T'agrada pintar o tocar la guitarra en les teves estones lliures? Sents una sensació d'èxtasi quan balles? Sigui el que sigui que et fa feliç, inclou aquestes activitats en la teva rutina setmanal per gaudir d'una major salut emocional.

4. Lluita per la teva creixement personal

Són molts els estudis que afirmen tenir objectius vitals afavoreix el nostre benestar mental i ens manté motivats. De fet, no saber què volem a la vida o cap a on ens dirigim pot portar-nos a un estat de crisi existencial i depressió. Pel que és important definir quines són les nostres inquietuds i on ens agradaria estar en el futur. Ja sigui pel que fa als estudis, la feina i qualsevol àrea de la nostra vida.

I és que quan connectem amb els nostres objectius vitals i amb el que realment desitgem i, per descomptat, lluitem per això, el nostre viatge cap al desenvolupament personal esdevé una cosa apassionant, una cosa que ens dóna vida i que ens permet gaudir d'una gran salut emocional.

5. Marca't objectius realistes

Com has vist en el punt anterior, tenir objectius vitals és clau per al nostre benestar. Ara bé, els objectius poc realistes tenen un efecte negatiu en nosaltres, ja que ens causen frustració i poden afectar la nostra autoestima. A l'hora de marcar-se metes sempre cal tenir en compte quins són els nostres recursos. Així mateix, els objectius han de ser desafiants, però també assolibles. Pots conèixer 10 consells per assolir els teus objectius fent clic en aquest enllaç.

6. Potència les relacions positives

ón diversos els estudis que afirmen que les relacions interpersonals positives influeixen positivament en la nostra salut emocional. No només això! També influeixen en la nostra salut general, incloent-hi la salut física. Un d'aquests estudis és el que va realitzar el científic Yang al costat dels seus col·laboradors, que, després d'analitzar la salut de les persones amb relacions interpersonals sanes i aquelles que es trobaven aïllades, va trobar que les primeres gaudien d'una major salut general: bona pressió arterial , menys índex de massa corporal, etc. La investigació es va publicar a Journal Proceedings of the National Academy of Sciences.

7. Viu el present i practica l'acceptació

Els estudis científics també afirmen que les persones que practiquen Mindfulness, és a dir, que desenvolupen un estat mental en el que centren la seva atenció en l'aquí i l'ara, amb una actitud de compassió i no enjudiciament, gaudeixen d'una millor salut emocional. Si no saps encara què és el Mindfulness, el psiquiatre Javier García Campayo t'ho explica en la següent entrevista: Javier García Campayo: "El Mindfulness"

#benestar #comunicació #Salut #hàbits #saludable #Intelligència #emocional

165 views0 comments