top of page
  • grupsural

POST 3. HABILITATS COMUNICATIVES DE PNL PER LA INTERVENCIÓ EN EL TREBALL SOCIALEls Sistemes representacionals: VAC De quina manera accedim a la informació que hi ha al món? Hi accedim a través dels nostres sentits: veiem, escoltem, olorem, toquem, degustem.

En PNL anomenem canals sensorials els diferents sentits pels quals accedim a la informació (exterior i interior). A través d'aquests canals, percebem, interpretem, coneixem i aprenem.

Els classifiquem de la manera següent:

(V) Visual: imatges (A) Auditiu: sons (C) Cinestèsic: sensacions

Podríem dir que en la nostra ment no emmagatzemem paraules, sinó que emmagatzemem imatges, sons i sensacions.

L'experiència humana, en produir-se en un moment donat, es conforma de diferents elements. Aquests elements corresponen a tres categories de processos i percepcions diferents:

Percepció i comportaments externs: Ens referim a tot allò que una persona pot fer o percebre (cinc sentits) en el món. Exemple: “Veig com t'acostes a mi, i m'aixeco i et faig una abraçada.”

Aquesta experiència està composta pel que percebem del món exterior a través dels ulls (visual extern), l'oïda (auditiu extern) i el gust, l’olfacte, el tacte i les sensacions a la pell (cinestèsic extern).

Percepció interna (Estats emocionals)

Totes les sensacions corporals i les emocions internes: Exemple: “Tinc un nus a la gola.”

Aquesta experiència està composta per les sensacions que sentim de la pell cap endins. En diem cinestèsic intern. Amb la PNL ens entrenem de manera específica per detectar aquests elements, com ara tensions, sensació de moviment, quantitat, qualitat i localització de l'energia...

Processos interns (ment) (Diàleg intern) Tot allò que succeeix al meu cap, ja siguin imatges internes, qüestions que em dic a mi mateix (diàleg intern), judicis que emeto sobre alguna cosa... Exemple: “Això no ho estic resolent de la millor manera. Recordo el meu antic cap i com arrufava les celles quan em comportava així.”

#habilitats #comunicatives #Programació #PNL #linguistica #Neurociència #eines

1 view0 comments
bottom of page