• grupsural

COM ENS AFECTA EN ELS PROCESSOS DE CANVI ALS NOSTRES ESTATS INTERNSESTATS INTERNS

Ens costa el canvi i quan passa ens endinsem en fases algunes incòmodes . En la mesura que entenguem quines són , en podrem accelerar el procés i, per descomptat, la sortida.

Aquestes fases són similars si ens enfrontem a una nova feina , a una nova relació

afectiva , una malaltia o una pèrdua, encara que lògicament la profunditat de la corba i la seva durada serà ben diferent . Hi ha dies que ens sentim forts i avancem a pas de gegants , i d’altres ,sembla que retrocedim quilòmetres enrere . Però és normal . Així

són les nostres emocions .

El que presentarem són les fases per poder reconèixer-les i el més important , poder accelerar .

La nostra ment va més de pressa que els nostres sentiments .Podem comprendre la bondat de les coses que ens passen o fins i tot el sentit de la mort d'un ésser estimat malalt i gran . No obstant això , per molt que comprenguem , no vol dir que no patim o que no ens endinsem en deserts emocionals . Per això , qualsevol canvi que impliqui una transformació i un aprenentatge viurà fases amb una determinada durada, però si som capaços de comprendre ,almenys tindrem més recursos per travessar i viure des d'una actitud de protagonista i no com a víctima .

Vegem a continuació amb algunes claus :

CRIDA A L'AVENTURA

És el començament de qualsevol canvi , el qual segons la medicina tradicional xinesa pot ser motivat per la crida del cel , quan és una cosa buscada ( nou projecte , nova relació afectiva , tenir un fill ) , o crida del tro , quan és inesperat i desconcertant ( un error, un acomiadament , la pèrdua d'un ésser estimat ) . Els primers lògicament són més senzills , però no estan exempts de petits o grans trons .

En aquesta fase el més important i eficient és dir : Quina és la invitació que tinc per donar el millor de mi mateix o demi mateixa ?

NEGACIÓ

No hi ha heroi que no tingui un moment de debilitat o de dubte . El motiu és senzill : la ment actua com un parapet per acceptar els canvis . En aquesta fase hi ha les queixes , els empipaments , culpar a l'altre o caure en el victimisme , que busca evitar responsabilitats o, simplement , protegir-nos d' emocions que de vegades ens superen . Així succeeix , per exemple , quan vivim una mica dolorós , com una separació o un fracàs . En aquests moments , hi ha persones que poden creure que estan bé, però, el seu humor és amarg o cau en estats iracunds . La negació " nega" la realitat , les nostres emocions o les nostres responsabilitats i és possiblement la fase més difícil de superar .

Les preguntes que acceleren són senzilles : Quin paper he jugat en tot això ? Què puc aprendre ? Què m'està fent mal ?

POR

És l'emoció reina en la nostra vida i que sempre ens acompanyarà .No obstant això , quan deixem de culpar el món que ens envolta i mirem una mica cap a dins , apareix la por amb gran intensitat . Hi ha dos tipus de por : la sana , que és la prudència i la tòxica , que és la que ens llasta . El desafiament no és no tenir-ne, ja que neurològicament és impossible , sinó que almenys no ens impedeixi seguir endavant .

La reflexió que ens ajuda és : Què és el que no vull perdre ? Malgrat la meva por , quines decisions podria prendre?

TRAVESSA PEL DESERT

Quan caiem en la frustració o acceptem una pèrdua sorgeix el desert . És el moment de rendició , d'acceptar el dolor i de tocar amb la nostra humilitat . El desert sempre és un lloc de " intercanvi ". Perdem coses per guanyar altres. És impossible obrir-nos a aprenentatges nous si no desaprendre altres . Poden durar minuts o mesos . Lògicament , quan ens enfrontem a una pèrdua dolorosa desert es converteix en una nit fosca , amb profunditats emocionals molt més complexes . Per això , si volem sortir del dolor l'únic camí és acceptar-ho i no negar-ho. La mirada positiva és vàlida només quan s'ha abraçat el que ens fa mal , no quan es nega . D'aquí, la

força transformadora dels deserts .

La reflexió en aquesta fase és : De què he de acomiadar-me ? I quines noves possibilitats s'obren ?

NOVA REALITAT I NOUS HÀBITS

Tothom surt del desert en major o menor mesura , excepte casos de pèrdues extremes , que sempre deixen una cicatriu difícil . És llavors quan apareix una nova realitat , que s'acompanya d'uns nous hàbits . Acceptem un acomiadament o un fracàs professional quan hem transitat pel dolor i anem a començar a fer coses diferents . En aquest moment , hem integrat el procés i anem

experimentant amb una nova realitat .

PER ACCELERAR LA CORBA HI HA ALGUNES CLAUS

  • Visualitzar el nou projecte : Definir en objectius concrets i plans .

  • Posar-hi passió . Un gran antídot davant la por és el gaudi i la il ·lusió .

  • Aprenentatge a través de la freqüència .

  • Transformar emocions negatives en positives ,

  • Aprendre a relativitzar i a prendre’n distància .

  • Recolzar-se en les persones que ens envolten .

  • Confiança en un mateix.

  • Compromís envers els altres

I quan acaba la corba comença una altra . De fet, cada dia vivim a la vegada diferents corbes tant a nivell personal com professional , i que és el gran símptoma que estem vius . La vida és una cosa a descobrir que no a sotmetre en fulls d'Excel , on tot hagi encaixar. A cada pas que donem entren en joc emocions que ens superen i realitats que també ens sorprenen .

En la mesura que desenvolupem la nostra curiositat i la nostra capacitat d'aprendre ,podrem accelerar aquest potencial que tots tenim i per descomptat, sentirmos amb més serenitat .

#processos #canvi #gestió #mental #estats #interns #professional #planificació

16 views0 comments