top of page
  • grupsural

COM GESTIONAR LES CRÍTIQUES QUE TENEN IMPACTE EMOCIONALLes crítiques que més coste reconèixer son les que tenen un impacte emocional alt per la persona que les reb.

Les crítiques tenen unes fases que es poden identificar molt clarament, i que tots, d'una manera o altre passem: negació, enuig, tristesa, acceptació i (de vegades) superació. Conèixer cadascuna d'elles ens pot ajudar a acceptar millor les crítiques i també a fer-les d'una manera més positiva.

En funció de la fase en que està el procés de la gestió de la crítica torbarem diferents manifestacions. Reconèixer les fases i les seves diferents expressions ens ajudarà a acceptar la crítica i com respondre a ella.

FASES

Negació. No importa el que ens diguin. La nostra primera reacció serà sempre negar-ho. Jo? Què dius? Jo no faig això, o no em comporto així, o estàs exagerant. La imatge que el que critica dibuixa de nosaltres no ens agrada. Ens sembla injusta i allunyada de la veritat. Simplement no és certa.

Enuig. Ara toca el torn del contraatac. D'acord, si jo seré així, però és que el teu ..., o anem no em fotis. No em puc creure que em diguis això ... ¿Quantes vegades haurem sentit aquestes frases? I quantes vegades les haurem dit? El nivell d'empipament serà directament proporcional a la confiança que tinguem amb el que critica. És per això que les crítiques que ens fa la nostra parella acaben en discussió moltes vegades, mentre que les que ens fa qualsevol altra persona no.

Acceptació. A poc a poc, i no necessàriament en el moment de la crítica, ens anem adonant que el que ens critica pot tenir una mica de raó. En realitat, una mica del que ens diu ens dolia perquè era cert. Perquè estava tocant un dels nostres punts febles. Una d'aquestes berrugues del nostre comportament que no ens agrada reconèixer, però que sabem que hi són.

Tristesa. És molt possible que després de la fase d'acceptació, o gairebé alhora, comencem a sentir una certa tristesa. Hem fallat, estem fent alguna cosa malament i ho sabem. No ens agrada reconèixer-ho. Aquesta fase de tristesa es pot veure augmentada o disminuïda en funció de tot el que hàgim rebutjat o acceptat la crítica. Si l'enfrontament ha estat molt fort ens costarà més, perquè estarem sumant el remordiment d'haver-nos excedit en l'enuig.

Superació. Aquest és el veritable repte. Si la crítica és encertada, i realment ha tocat un dels nostres punts sensibles haurem d'actuar. Altrament haurem patit debades. En aquest moment es tracta de dibuixar una estratègia per canviar això que sabem que hem de millorar.

Ara bé, un cop repassades aquestes fases, ¿de què ens serveix reconèixer-les? Per a mi, tenen dos vessants. Una per al que critica i una altra per al que rep les crítiques.

En el primer cas, si ets tu el que has fet les crítiques, conèixer aquestes fases et pot ajudar que la persona que les rep les encaix millor.

Com? Limitant els efectes secundaris. Per exemple, en la fase de negació s'haurien de presentar els fets de la forma més objectiva i constructiva possible, sense exageracions innecessàries i tractant d'exposar tot de forma molt clara. Usant la comunicació no violenta. Com més clar millor, ja que això ajudarà a l'altra persona en la fase d'acceptació. També és important que en la fase de tristesa, si és una persona a la qual apreciem, estiguem atents per donar-li el nostre suport. Per descomptat, en la fase de superació és crucial vigilar si la nostra crítica està tenint efectes per poder animar i ajudar a que l'altra persona compleixi els seus objectius.

En el segon cas, si tu ets el criticat, saber que passaràs per aquestes fases i conèixer-les et pot ajudar a mitigar-ne els efectes. Per exemple, en la fase de negació en comptes de tractar de contraatacar per "quedar per sobre", tracta de buscar informació. La comunicació no violenta és essencial en la fase d'empipament. És bo dir que t'ha molestat una mica de la crítica, però has de fer-ho d'una manera en què no es creï un problema major. En la fase de tristesa, busca ajuda en els altres. Parlar amb una altra persona sobre això és de gran ajuda i consola. Però, sens dubte, el més important serà la fase de superació. Si la persona que t'ha fet la crítica és algú que t'aprecia o algú que t'ha fet la crítica d'una manera constructiva és important que et plantegis una estratègia per canviar. En aquesta estratègia també hauria d'estar implicada l'altra persona, precisament per valorar i recolzar-te en aquest canvi. Fes que la discussió valgui la pena.

Tots tenim defectes que hem de polir. Els que interactuen amb nosaltres en el dia a dia els coneixen i els perceben millor que tu. Si et aprecien de debò, algun dia te'ls diran i és llavors quan hem de fer el possible per millorar. Els dolors de creixement (personal en aquest cas) poden ser molt molestos, però els beneficis per a tu i els que t'envolten molt grans. No els evitis. Accepta les crítica i coneix les seves fases.


24 views0 comments
bottom of page